Scroll to top

Aflossingsvrije hypotheek een probleem?

In Nederland heeft 1 op de 6 huizenbezitters een aflossingsvrije hypotheek. Het merendeel spaart te weinig om op einddatum de hypotheek te kunnen aflossen. Het gaat om bijna 2 miljoen Nederlanders met zo’n hypotheek. Gemiddeld komen deze Nederlanders € 83.000,- te kort om af te lossen. Banken voorzien problemen in de toekomst.

 

Sparen voor aflossingsvrije hypotheek.

Hypotheekverstrekkers zouden met huiseigenaren in gesprek moeten. Er kan nu alsnog gespaart worden of de woning moet aan het einde van de looptijd verkocht worden wanneer er onvoldoende inkomsten zijn. Van de huiseigenaren heeft ongeveer 5% geen weet van wat een aflossingsvrije hypotheek inhoudt. Belangrijk is om de persoonlijke situatie te laten beoordelen door een hypotheekadviseur dit voorkomt verrassingen.

 

Aflossingsvrije hypotheek oversluiten kan ook een optie zijn.

Wanneer het pensioen inkomen niet al te rooskleurig is kan er nog ruim voor de pensioendatum worden overgesloten. Hypotheekverstrekkers toetsen namelijk pensioeninkomen 10 jaar voor de pensioen ingangsdatum. Je kunt een hypotheek afsluiten voor maximaal 30 jaar. Als gevolg daarvan kan iemand die 50 jaar is dus een hypotheek afsluiten tot 80 jaar zonder dat er pensioengegevens benodigd zijn. De vraag is natuurlijk kan iemand het op pensioendatum ook echt betalen. En is het allemaal verstandig. Wanneer de hypotheek afloopt net voor of tijdens het pensioen kan verlengen lastig zijn. Er wordt dan wel naar huidige inkomsten en pensioen inkomen gekeken waardoor verlengen niet altijd mogelijk is.

 

Iedere situatie is anders met een aflossingsvrij hypotheek

Het kan natuurlijk zijn dat je jouw woning verkoopt voor de einddatum van de hypotheek omdat je kleiner wilt gaan wonen.  Ook kan een verwachte erfenis meespelen, hoewel dit natuurlijk altijd anders kan uitpakken dan gedacht. Ook kan er nog een uitkering komen uit een oud regime spaarpolis die voor aflossing kan worden gebruikt.

 

Wilt u meer informatie?

Onze hypotheekadviseurs staan u graag te woord op tel.nr. 085-1053137

Related posts