Scroll to top

Aflossingsvrije hypotheek een tikkende tijdbom?

Aflossingsvrije hypotheken er is al veel over geschreven. Is alle ophef over de aflossingsvrije hypotheek terecht? Worden de risico’s niet overdreven en valt het allemaal wel mee?

Een aflossingsvrije hypotheek is geen gevaarlijk product. Je leent geld en betaald een vooraf afgesproken rente. Die kan lang vast staan of kort. Tijdens de looptijd wordt er niet verplicht afgelost. Dit mag natuurlijk wel meestal  maximaal 10% boete vrij per jaar, maar soms ook nog meer.

Aan het einde van de looptijd moet er wel terug betaald worden. Als het geld er dan niet is, dan kunnen er problemen ontstaan. De bank kan besluiten de hypotheek niet te verlengen omdat er bijvoorbeeld onvoldoende (pensioen) inkomen is. Verlengen is dan niet verantwoord. Dit betekent in de praktijk dat de woning verkocht moet worden om de hypotheekschuld in te lossen.  Maar als de opbrengst minder is dan de hypotheekschuld dan ontstaat er een restschuld. Je bent dan niet alleen je eigen woning kwijt, maar blijft ook nog eens zitten met een restschuld.

Houd je hypotheek in de gaten.

Het is daarom belangrijk goed de looptijd van jou hypotheek in de gaten te houden. Je hypotheek tussentijds oversluiten en de looptijd weer op 30 jaar zetten kan soms een oplossing zijn. Wel moet je aan de hypotheekeisen kunnen voldoen. Als de woningwaarde minder is dan de huidige hypotheek wordt oversluiten lastig als er onvoldoende eigen geld is.

Maar feit blijft dat je er bewust van moet zijn dat er mogelijke restschuld risico op de loer ligt. Het is daarom verstandig om samen met een hypotheekadviseur te bekijken als tussentijds aflossen verstandig is. Daarnaast dien je er ook rekening mee te houden dat de renteaftrek duur is gemaximeerd aan 30 jaar. De lasten kunnen dus op einddatum behoorlijk stijgen.

Heeft u een aflossingsvrije hypotheek en wilt u weten wat het beste is?

Neem contact met onze hypotheekadviseurs van bestehypotheek.nl tel. 085-105 31 37

Related posts