Scroll to top

Geldverstrekkers werken energiebesparing soms tegen.

Bij het afsluiten van een hypotheek kan een koper sinds 2013 maximaal 106 % van de woningwaarde lenen om zijn nieuwe huis energiezuinig te maken. Meer dan een kwart van de geldverstrekkers accepteren niet de wettelijke toegestane mogelijkheden om tot 106% te lenen voor energiebesparing.

Ongeveer 30% wil hun klanten meer laten lenen voor verduurzaming van hun huis maar rekenen een behoorlijke renteopslag. Deze kan oplopen tot meer dan een half procentZo gaat het grootste voordeel van de energiebesparing daarom naar de bank in plaats van naar de consument. Gelukkig zijn er ongeveer 14 geldverstrekkers die geen hogere hypotheekrente berekenen.

Energiebesparing, welke maatregelen?

 De manieren om jouw woning te verduurzamen zijn eindeloos. Om je een beeld te geven heeft de Nationale Hypotheek Garantie een lijst gemaakt van maatregelen waarbij een hogere hypotheek mogelijk is:

  • Isolatie van gevel, dak, leidingen of vloer
  • Beglazing (HR++ of hoger)
  • Een nieuwe hoog rendement ketel
  • Een warmtepomp of warmteterugwinning
  • Energiezuinige kozijnen en/of deuren en daarmee gelijk te stellen constructieon­derdelen
  • Energiezuinige ventilatie met hoog rendement ventilatoren
  • Zonnepanelen of een zonneboiler

Energiebesparende maatregelen zelf betalen of financieren?

Het is vaak een behoorlijke investering die je pas op termijn terugverdiend. Het financieren met een hypotheek heeft als voordeel dat je leent tegen de huidige lage rentes en daarom is dit financieel aantrekkelijk. Daarnaast is de rente ook nog steeds fiscaal aftrekbaar. Ook kun je jouw spaargeld inzetten, een consumptieve lening sluiten of een combinatie hiervan. Wat het beste is in jouw geval hangt af van jouw persoonlijke wensen en voorkeuren. Onze hypotheekadviseurs weten altijd de beste oplossing voor jou te vinden omdat wij deskundigen zijn op dit gebied.

 Subsidie voor energiebesparing

Subsidie maakt het nemen van energiebesparende maatregelen een stuk aantrekkelijker. Er zijn momenteel aantrekkelijke subsidiemogelijkheden op de aanschaf van zonneboilers, pellet kachels en warmtepompen. Ook teruggaaf van BTW op de aanschaf  van zonnepanelen is mogelijk.

Wil je meer weten?

Neem contact op met onze hypotheekadviseurs op telefoonnummer: 085-105 31 37

Related posts