Scroll to top

Kun je nog een huis kopen met een modaal inkomen?

Prijsstijgingen zorgen ervoor dat een groot gedeelte van het woningaanbod niet meer gekocht kan worden. Starters zijn met name de dupe. Maar ook doorstromers ondervinden de gevolgen.

Het aantal woning dat de koop staat in Nederland neemt snel af en de prijzen stijgen maar door. Voor huishoudens met een modaal inkomen wordt het steeds moeilijker om een geschikte woning te vinden. Zonder (veel) eigen geld wordt het kopen van een huis haast onmogelijk.

Schaarste zorgt voor forse prijsstijgingen en uitstel van aankoop.

De schaarste in het woningaanbod heeft de afgelopen jaren tot forse prijsstijgingen geleid. In vergelijking met het hoogtepunt in 2008 wordt er gemiddeld €500,- meer betaald per vierkante meter woonruimte. Een deel van de woningzoekende hierdoor geen geschikte woning meer vinden binnen het budget. Dit leidt vaak tot uitstel van de aankoop. Dit is terug te zien in afnemende aantal woningverkopen in Nederland.

Koopwoning haast niet meer te kopen met modaal inkomen.

Op basis van de maximale hypothecaire lening van een modaal inkomen kan slechts 1 op de 10 woningen worden gekocht. Anders gezegd voor deze groep is 90% van de woning die te koop staan financieel niet haalbaar. In 2016 lag dit percentage nog op ongeveer 75%. In de meeste regio’s neemt de financierbaarheid momenteel steeds verder af. Alleen met (genoeg) eigen geld kan er wel gekocht worden. Als huishoudens € 30.000,- aan spaargeld inbrengen dan komt 1 op de 6 woning binnen handbereik. Maar dit is niet voor iedereen weg gelegd. Deze huishoudens zullen eerst moeten sparen, maar in dure huurwoningen wordt dit nog een hele opgave. Een goede financiële planning kan ervoor zorgen dat u in de toekomst wel uw droomhuis kan kopen.

Wilt u meer informatie?

Dan kunt u ons altijd bellen op tel.nr. 085-1053137

Related posts