Scroll to top

De huizenprijzen stijgen maar door, maar hoelang nog?

De afgelopen maanden regent het records op de huizenmarkt.  De huizenprijzen zijn nog nooit zo hoog geweest in bepaalde delen van ons land. Hoe lang deze ontwikkeling door blijft gaan hangt af van wie het kan en wil betalen.

Huizenprijzen stijgen verder de komende jaren.

De prijzen zijn gemiddeld gestegen van € 260.000,- naar € 284.000,-. Het voorspellen van de toekomst is lastig. Maar de verwachting is dat de prijzen de komende 2 jaar nog blijven stijgen. De ING Bank voorspelt dit jaar een groei van 8,5% procent en volgend jaar 4,5%. De Rabobank gaat uit van 8% dit jaar en volgend jaar 7%. Dit komt onder andere door het te kort aan meer dan 100.000 woningen.

Er wordt nog steeds te weinig gebouwd.

De regering wil dat er jaarlijks 75.000,- huizen gebouwd gaan worden om te tekorten op te lossen. De verwachting is dat de problemen na 2021 zich dan oplossen. Maar de vraag is als dit lukt.  Als er slechts 55.000,- woning worden gebouwd zal het tekort oplopen naar 150.000 tot 200.000 woningen. De bouw heeft jarenlang stilgelegen door de crisis en komt moeizaam op gang.

De lonen stijgen door en hypotheekrente is nog steeds laag

De Nederlandse Bank verwacht dat de lonen dit jaar met 1,9% stijgen en volgend jaar 3,5% en in 2020 zelfs 4%. Deze verwachte stijgingen kunnen doorwerken op de huizenprijzen.  Doordat de hypotheekrente nog steeds laag is zijn de rentelasten beperkt. Hierdoor is de bereidheid om te kopen nog steeds groot. Huren is vaak ook niet een goedkoop alternatief. Volgens deskundigen lijkt het erop dat de woningprijzen voorlopig alleen maar verder kunnen stijgen.  In de randstad en middelgrote steden is dit haast zeker, waar de vraag het grootst is.

Wil je meer weten over je mogelijkheden?

Neem contact op met onze hypotheekadviseurs op telefoonnummer: 085-105 31 37

Related posts