Scroll to top

Gaan de hypotheeknormen in 2019 veranderen?

Dit jaar kon je al niet meer lenen dan 100% van de marktwaarde van jouw toekomstige woning. De kosten koper komen voor eigen rekening en bedragen ongeveer 5%.Daarnaast zijn er nog de inrichtingskosten. Dit is voor starters die nog niet veel geld hebben gespaard of met een studieschuld zitten lastig. Vaak wordt de hulp ingeschakeld van de ouders. De maximale hypotheek op basis van de woningwaarde (marktwaarde) is de afgelopen jaren in stapjes verlaagd. Goed nieuws is dat de maximale hypotheek op basis van de woningwaarde in 2019 niet verder zal dalen. Dit is afgesproken in het regeerakkoord.

Hypotheeknormen in 2019 en financieringslastpercentages

Het hypotheekbedrag wat je kan lenen wordt elk jaar opnieuw vastgesteld. Dit gebeurt bij het Nationaal instituut voor budgetvoorlichting (Nibud). Er wordt onder andere gekeken naar de loonontwikkeling. Voor 2019 is de verwachting dat inkomens tot € 30.000,- en hoger dan € 100.000,- meer kunnen lenen.  Voor de grote middengroep blijven de financieringspercentages relatief gelijk.

Lening oversluiten

De hypotheekrentes staan nog altijd heel laag. De verachting is dat dit niet veel lager meer gaat worden. Volgend jaar kan de rente al licht gaan stijgen zo is de verwachting. Het is dus raadzaam om je huidige hypotheek in de gaten te houden. Indien je rentevaste periode afloopt betaal je geen boete bij oversluiten.  Laat je informeren door de hypotheekadviseurs van www.bestehypotheek.nl. Dan heb je de beste hypotheek tegen de beste prijs.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gekoppeld aan de huizenprijzen.

Er is nu ongeveer 2 jaar een koppeling tussen NHG en de huizenprijzen. Met NHG krijgt de geldverstrekker de zekerheid dat de hypotheekschuld in bepaalde situatie wordt terugbetaald. Voorbeelden hiervan zijn: echtscheiding, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. De verwachting is dat de NHG-grens in 2019 gaat stijgen mede door de stijgende huizenprijzen.  Anno 2018 is de grens € 265.000,-.  Volgend jaar komen vermoedelijk meer mensen in aanmerking voor een NHG-hypotheek. wij verwachten ook dat de hypotheeknormen in 2019 gaan stijgen.

 Wil je meer weten?

Neem contact op met onze hypotheekadviseurs op telefoonnummer 085-105 31 37

Related posts