Scroll to top

Ondernemers en zzp’ers krijgen gemakkelijker een hypotheek.

Zelfstandigen zonder personeel en ondernemers horen regelmatig dat het verkrijgen van een hypotheek moeilijk is. Dit geldt met name voor zelfstandigen die nog geen 3 jaar zelfstandig zijn. Daar is recent verandering in gekomen. Een kort en flexibel inkomen is vanaf 1 jaar zelfstandigheid geen belemmering meer. Hypotheekverstrekking is dan mogelijk met een inkomensverklaring. Met de inkomensverklaring heeft de geldverstrekker vooraf duidelijkheid en zekerheid over het inkomen en omdat het sneller werkt voor ondernemers en hypotheek.

Wat is een Inkomensverklaring?

De inkomensverklaring wordt voor IB-ondernemers en DGA’s  gebruikt om vooraf het inkomen te bepalen. Dit geldt ook voor ondernemers met andere bedrijfsvormen, zoals VOF, CV, Maatschap, BV of NV. De inkomensverklaring kan door meerdere partijen worden opgesteld. Op dit moment zijn dat: Raadhuys Taks Legal Accounting, Pentrax Advies en Overviewz. Er mag de afgelopen 3 jaar geen zakelijke relatie zijn geweest tussen de ondernemer en bovengenoemde partijen.  De verklaring is maximaal 6 maanden geldig.

Inkomensverklaring en geldverstrekkers

Steeds meer geldverstrekker accepteren een inkomensverklaring. De belastingaangiftes, aanslagen en jaarcijfers over de afgelopen 3 jaar kunnen dan achterwege blijven. Vanaf 01-01-2019 is bij Nationale Hypotheek Garantie de inkomensverklaring verplicht en opgenomen in het toetsingskader. Er zijn nu zelfs al geldverstrekkers die uitsluitend een inkomensverklaring accepteren met en zonder Nationale Hypotheek Garantie. Je krijgt snel en vooraf duidelijkheid over het inkomen waarmee een geldverstrekker rekent. Er hoeft dus nog geen aanvraag bij de geldverstrekker te liggen. Daarnaast gaat de beoordeling van het inkomen vaak veel sneller dan bij een geldverstrekker. De uiteindelijke hypotheek doorlooptijd wordt verkort door de inkomensverklaring.

Ondernemers en hypotheek.

Inmiddels hebben ruim 1700 startende zzp’ers van de nieuwe mogelijkheid gebruik gemaakt. Dit verwachting voor 2019 is dat dit de inkomensverklaring de nieuwe standaard wordt voor ondernemers.

Wilt u meer informatie?

Dan kunt u ons altijd bellen op tel.nr. 085-1053137

Related posts