Scroll to top

Opnieuw invoeren aflossingsvrije hypotheek kost 4,2 miljard per jaar.

Het opnieuw introduceren van de aflossingsvrije hypotheek is te duur, ingewikkeld voor de fiscale eigenwoningregeling en niet goed voor de financiële uitgangspositie van de consument. Daarnaast nemen de risico’s voor banken toe wat tot gevolg heeft dat de hypotheekrente stijgt.

Aflossingseis voor starters:

Het versoepelen van de afloseis voor starters wordt voorlopig niet aangepast. Staatssecretaris Menno Snel van Belastingen heeft dit tegen de 2e kamer gezegd. De wens van de 2e kamer om starters weer een deel aflossingsvrije lenen toe te staan gaat het dus niet redden. Vanaf 2013 moeten starters verplicht aflossen om in aanmerking te komen hypotheekrenteaftrek. Dit betekent dat veel starters ruim voor hun pensioendatum hypotheekvrij zijn. Nu niks te besteden en straks stinkend rijk? Dat moet toch anders kunnen zou je zeggen.

Hypotheek in 40 jaar aflossen?

Door de concurrentie op de hypotheekmarkt  zijn geldverstrekkers innovatief. Zo is het nu mogelijk om een hypotheek in 40 jaar af te lossen. De hypotheek wordt gesplitst in een 30 jaarsdeel met renteaftrek en een deel dat 40 jaar loopt zonder renteaftrek. Je hebt meer tijd om de hypotheekschuld terug te betalen. De maandelijkse lasten zullen lager uitvallen, maar uiteindelijke ben je duurder uit omdat je langer betaalt voor jouw hypotheek. De vraag is of dit een oplossing is.

Wat kan Den Haag verder door voor de starters?

Het kabinet kan bekijken of het voor starters mogelijk is om een deel van de pensioenpremie te gebruiken voor de aflossing van de hypotheek. Nu sparen starters veel en zitten ze vaak in de duurste fase van hun leven. Zeker als er kinderen op komst zijn. De lasten stijgen dan verder en het inkomen daalt vaak doordat een van beide partners besluit minder te gaan werken. Als dit niet het geval is dan is de starter vaak een aanzienlijk deel kwijt aan kinderopvangkosten. Een verlaging van de lasten voor de starters is dus wenselijk.

Wil je meer weten?

Neem contact op met onze hypotheekadviseurs op telefoonnummer: 085-105 31 37

Related posts