Scroll to top

Lagere hypotheekrente niet altijd voordelig voor spaarhypotheek.

Mensen met een spaarhypotheek moeten goed opletten bij een renteverlening of oversluiten. Ondanks de lagere rentes kunnen de nieuwe maandlasten hoger uitvallen.

 

Hypotheekrente en spaarhypotheek

In de periode 2008 en 2009 werden veel spaarhypotheken afgesloten. Meestal met een rentevaste periode van 10 jaar. Deze rentevaste periodes lopen nu af. In de meeste gevallen kan de rente een stuk voordeliger worden vastgezet. Een halvering van de hypotheekrente is geen uitzondering. De maandlasten gaan qua rente omlaag. Maar bij een spaarhypotheek ligt dit anders.

 

Hypotheekrente is gekoppeld aan de spaarhypotheek

De spaarhypotheek heeft een dempende werking. Heel prettig wanneer de hypotheekrente na het aflopen van jouw rentevaste periode hoog is. Dan valt de stijging van jouw maandlasten enorm mee. Dat komt doordat de rente die je krijgt over je spaarpot gelijk is aan de rente die je betaald over de hypotheek. Als de rente over de spaarpot stijgt dan hoef je per maand minder in te leggen om hetzelfde eindbedrag te halen. De spaarinleg daalt dan. Alleen werkt het natuurlijk andersom bij een lagere rente. Dan dalen je hypotheeklasten niet zo hard als bij een andere hypotheekvorm. Immers: bij een lagere rente moet de maandelijkse inleg voor de spaarpot omhoog om hetzelfde eindbedrag te halen. In sommige gevallen kunnen de netto maandlasten zelfs licht stijgen. Veel mensen zijn zich hiervan niet altijd bewust.

 

Geldverstrekker moeten beter informeren bij een spaarhypotheek

Bij een renteverleningsvoorstel wordt lang niet altijd de nieuwe spaarinleg vermeld. Het zou natuurlijk logisch zijn dat banken bij spaarhypotheken (lening en spaarpolis of spaarrekening die bij elkaar horen) het totaalplaatje schetsen in een verlengingsvoorstel. Dan heb je als consument duidelijkheid. Je zou er zelf voor kunnen kiezen om bijvoorbeeld over te stappen op een andere aflosvorm. Daarom is het belangrijk dat het voorstel ruim op tijd komt. Je hebt dan de mogelijkheid het voorstel te bespreken met een adviseur van www.bestehypotheek.nl .

 

Wilt u meer informatie?

Dan kunt u ons altijd bellen op tel.nr. 085-1053137

Related posts