Scroll to top

Hoeveel eigen geld heeft een starter nodig?

Veel mensen in Nederland huren. Huren is makkelijk en flexibel. Daarnaast heb je mogelijk recht op huurtoeslag. Maar als je geen recht meer hebt op huurtoeslag kan kopen interessant zijn. Maar hoeveel eigen geld heb je eigenlijk nodig?

 

In 2018 mag maximaal 100% van de waarde van de woning gefinancierd worden. De kosten koper moet je dus zelf betalen. Deze bestaan uit 2% overdrachtsbelasting en notariskosten. Daarnaast zijn er kosten voor advies en hypotheekbemiddeling. Indien je met Nationale Hypotheek Garantie financiert dan betaal je ook 1% borgtocht provisie over de hypotheekhoofdsom. Let op financieren met Nationale Hypotheek Garantie kan tot € 265.000,-. Ook krijg je te maken met taxatiekosten.

 

Stel je koopt een woning van € 200.000,-. Dan betaal je dus € 4.000,- aan overdrachtsbelasting en gemiddeld € 1.000,- aan notariskosten. Indien je jou woning financiert middels een hypotheek dan betaal je ook financieringskosten. Deze kunnen voor traditioneel advies en bemiddelen oplopen tot ongeveer € 3.000,-. Online aanbieders zoals www.bestehypotheek.nl zijn aanzienlijk goedkoper. De kosten bedragen dan circa € 950,- afhankelijk van de dienstverlening. Als gekozen wordt voor financiering met Nationale Hypotheek Garantie dan komt er nog eenmalig € 2.000,- bij. De  taxatiekosten zijn gemiddeld € 400,-.

 

Starter eigen geld in brengen.

Om je eerste huis te financieren moet je dus ongeveer tussen € 6.350,- tot € 10.400,- aan eigen geld inbrengen. Daarnaast kunnen eventuele verbouwingskosten geheel of gedeeltelijke worden meegefinancierd. Deze verbouwkosten moeten dan waarde vermeerderend zijn. Dit moeten worden aangetoond door een gevalideerd taxatierapport.

 

Indien je  jouw woning energie zuinig gaat maken dan kan er meer geleend worden dan 100% van de woningwaarde. Er mag dan tot 106% worden geleend als je aan de voorwaarden voldoet. Je kunt denken aan de volgende zaken: een HR-ketel, Warmtepomp, zonneboiler, zonnecellen, spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en HR++ beglazing. De geldverstrekker ziet er op toe dat je het meegefinancierde bedrag daadwerkelijk besteedt aan energiebesparende maatregelen. Daarom wordt dit bedrag in een (bouw)depot gehouden.

 

Wil je meer informatie?

Neem contact op met onze hypotheekadviseurs op telefoonnummer: 085-105 31 37

Related posts