Scroll to top

Starters kunnen steeds moeilijker een woning kopen.

Door de oververhitte huizenmarkt droogt het woningaanbod snel op in sommige delen van Nederland. Dit betekent dat er in sommige woonplaatsen geen huizen meer te vinden zijn onder de € 200.000,-.

Hierdoor blijven starters langer thuis blijven wonen of gaan ze noodgedwongen wonen op een recreatiepark. Daarnaast komt het voor dat de starter er voor kiest om eerst maar duur te gaan huren in het particuliere segment.

Waardoor zijn de problemen ontstaan?

De problemen zijn ontstaan doordat er tijdens de crisis en de opvolgende jaren te weinig is gebouwd. Nieuwbouw projecten komen moeizaam tot stand door allerlei redenen. Bezwaarprocedures duren lang, bouwgrond is schaars. Het duurt vaak jaren voordat een plan wordt gerealiseerd. Daarnaast zorgt de huidige historische lage hypotheekrente en gestegen consumentenvertrouwen voor een aantrekkende woningmarkt. Woningen worden veel sneller verkocht dan voorheen. Er is weer sprake van een verkopersmarkt. Vraagprijzen worden steeds vaker overboden om de gewenste woning in handen te krijgen. De (vraag)prijzen lopen dus op wat ongunstig is voor de starter.

Oplossingen voor de starters.

Starters kunnen hun zoekgrenzen verleggen en kijken naar woningen in naburige gemeenten. Dit heeft wel tot gevolg dat ook hier het aanbod opdroogt. Vaak worden ook de woonwensen naar beneden bijgesteld. Daarnaast hebben sommige starters geluk als hun ouders gaan geschenken voor de 1e woning. Ze maken dan gebruik van de gunstige schenkingsregeling. Er kan dan een duurdere woning worden gekocht. Helaas is dit niet voor iedereen weggelegd. In sommige gemeenten wordt een starterslening aangeboden maar lang niet overal. De echte oplossing is natuurlijk om het aanbod te vergroten. Er zullen de komende jaren veel nieuwe starterswoningen gebouwd moeten worden tegen betaalbare prijzen. Ook wordt er gekeken als tijdelijke woningen zoals Tiny houses voor een oplossing kunnen zorgen. In steeds meer gemeenten ontstaan er initiatieven op dit gebied. Een Tiny house is een huis op wielen of verplaatsbare woning. Heijmans noemt ze Heijmans one woningen.

Wil je meer weten over jou mogelijkheden?

Neem contact op met onze hypotheekadviseurs op telefoonnummer: 085-105 31 37

Related posts