Scroll to top

Stress in de huizenmarkt?

In de media wordt de afgelopen tijd al vaker aangegeven dat de huizenmarkt op dit moment aan het opdrogen is. Hiermee wordt bedoeld dat er een tekort dreigt of al is. In hoeverre is dit nu juist en moeten we ons zorgen gaan maken?

Huizenmarkt van de afgelopen jaren:

Na de economische crisis waarbij de woningmarkt natuurlijk een behoorlijke klap te voorduren kreeg, leek het de afgelopen jaar weer een stuk beter te gaan. Er was weer aanbod en beweging in de huizenmarkt. Mensen durfden zich weer op de woningmarkt te begeven. Ook door diverse maatregelen van de overheid werd de huizenmarkt gestimuleerd.  Denk aan de lage rente, maar ook de tijdelijke mogelijkheid om een restschuld mee te financieren maakte dat er weer vertrouwen kwam waardoor de woningmarkt weer op leefde. De vraag is echter hoe lang duurt deze opleving.

Huizenmarkt verwachtingen van de komende jaren:

Op dit moment zijn er verschillende geluiden dat er een tekort is op de huizenmarkt. Dit wordt al enige tijd geroepen, maar wordt nu ook onderbouwd door de makelaars. Makelaars waarschuwen voor een dalend woningaanbod. Door een dalende huizenmarkt zal de gemiddelde koopsom ook gaan stijging. Immers als er weinig aanbod is zal de verkoper een hogere prijs rekenen. Feit is dan ook dat er de afgelopen kwartalen een daling is te zien in het aantal verkochte woningen. Een starter of iemand met een gemiddeld inkomen kunnen op dit moment dan ook moeilijk aan een geschikte woning komen. Een bijkomend probleem is dat er nu te weinig nieuwe woningen gebouwd worden. De doelstelling van € 75.000 nieuwbouwwoningen in 2018 erbij zal dan ook niet worden gehaald.

Tijd dat de overheid en de makelaars samen werken om te voorkomen dat de huizenmarkt straks vastloopt.

 

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je sparren over oplossingen die wij je kunnen bieden?

Dan kun je ons altijd bellen op tel.nr. 085-1053137 of kijk op onze website www.bestehypotheek.nl

Related posts