Scroll to top

Studieschuld en hypotheek

Stel je hebt jaren gestudeerd en eindelijk je diploma gehaald wat natuurlijk fantastisch is. Vaak is het zo dat je na je studie nog wel een studieschuld hebt.  Met name de studieschuld kan van invloed zijn op de hoogte van je hypotheek.

 

Studieschuld en maximale hypotheek

Net als bij consumptieve kredieten verlaagt een studielening het maximale hypotheekbedrag. Er zijn echter twee belangrijke verschillen. Een studieschuld telt minder zwaar mee dan een consumptief krediet. Een consumptief krediet telt voor 2% in de berekening van je maximale hypotheek. Hoeveel je studieschuld mee telt, hangt af van de vraag onder welke leenstelsel je studieschuld valt.  Tevens staat een consumptief krediet altijd vermeld in het BKR. Een studielening daarentegen niet. Het is dan ook heel belangrijk om aan je hypotheekadviseur aan te geven dat je een studielening hebt.

Een hypotheekverstrekker gaat altijd uit van je oorspronkelijke schuld, tenzij je extra hebt afgelost. Dan gaat de hypotheekverstrekker uit van de oorspronkelijke studieschuld minus het extra afgeloste bedrag.

 

Studieschuld en de 2 verschillende leenstelsels

Heb je een studieschuld uit het oude leenstelsel, dus voor 1 juli 2015, dan telt je studieschuld voor 0,75% mee in de berekening van je maximale hypotheek. Je studieschuld moet onder dit oude leenstelsel binnen 15 jaar na het behalen van je diploma ook terugbetaald zijn.

Heb je een studieschuld uit het nieuwe leenstelsel, vanaf 1september 2015, dan telt je studieschuld maar voor 0,45% mee in de berekening van je maximale hypotheek. Een belangrijk aspect is dat bij het nieuwe leenstelsel de studieschuld binnen 35 jaar terugbetaald dient te zijn. Een studieschuld uit het nieuwe leenstelsel heeft dus minder invloed op je maximale hypotheek.

Heb je een studielening en wil je kijken wat voor mogelijkheden je hebt? Dan kunnen wij dit voor je berekenen en hierover wat meer informatie geven.

 

Wilt u meer informatie?

Dan kunt u ons altijd bellen op tel.nr. 085-1053137 of kijk op onze website www.bestehypotheek.nl

 

Related posts